Bilaga 2 - Olika övningsexempel kopplade till sekretess och tystnadsplikt

En mer utskriftsvänlig version finns här. (PDF, 380 KB)

Gör såhär: Kopiera och klipp ut: 

Scissors.jpg
Mariam och Pelle jobbar på ett äldreboende. De har haft en jobbig dag på jobbet. En brukare, Axel avled och en annan brukare, Ali svimmade i dagrummet och en anhörig som kom på besök var jättearg för att hennes mamma hade någon annans glasögon på sig.
Pelle och Mariam tar samma buss från jobbet, bussen är fullsatt. De sitter bredvid varandra och börjar prata om Ali som svimmade. Får de prata om Ali på bussen?

Scissors.jpg
Pelle jobbar på ett äldreboende. Han är på väg hem efter en dag på jobbet. Brukaren Axel som han var kontaktperson till avled oväntat idag. Axels familj kom till boendet och det var Pelle som tog hand om dem
När Pelle kommer hem möter han sin granne i trappan. Grannen är vän med den brukare, Axel, som avled.
Grannen säger till Pelle: Jag hörde att Axel har avlidit, är det sant?
Vad kan Pelle säga till grannen utan att bryta tystnadsplikten?
Mariam som jobbar på ett äldreboende kommer hem från jobbet sent på kvällen. När hon kollar Facebook ser att en annan kollega, John, skrivit om allt som hänt på jobbet på dagen. Han skriver inte brukarnas namn men han har lagt upp bilder där man tydligt ser brukarnas ansikten.
Får han göra detta?
Scissors.jpg
Simon har jobbat på samma avdelning som Susan. Han var då kontaktperson för brukaren Anna. För två månader sedan bytte han avdelning och jobbar på en annan avdelning på samma boende.
När Susan möter honom utanför boendet frågar han:
- Hur är det med Anna nu?
Vad ska Susan svara?

Scissors.jpg
Susan som jobbar som jobbar på äldreboendet Solbacken har en släkting som vårdas på en annan avdelning på Solbacken. Får Susan läsa släktingens journal/dokumentation? Får personalen på släktingens avdelning berätta om släktingen för Susan?

Scissors.jpg
Simon arbetar på ett äldreboende. Han är kontaktperson för brukaren John. John har diabetes, han har haft en stroke och är han har hemiplegi. John har en längre tid haft besvärlig hosta och han har varit på röntgen. Läkaren har nu berättat för John att John har lungcancer. När John fått veta det säger han så här till Simon:
- Simon, berätta inte för min familj att jag har lungcancer, jag vill inte oroa dem.
Senare samma dag kommer Johns fru och dotter på besök.
Johns fru frågar dig:
- Simon jag är så orolig för Johns hosta. Vet du vad den beror på?
Vad ska Simon svara?

Scissors.jpg
Med vem eller vilka får du prata om de boende/brukare som du vårdar i ditt arbete?
Scissors.jpg
Får du alltid berätta för brukarens anhöriga och vänner hur brukaren mår?

Scissors.jpg

Om du byter jobb och börjar jobba på ett annat boende, har du fortfarande sekretess/tystnadsplikt för de brukare du vårdade på din gamla arbetsplats?

Scissors.jpg

Om du hamnar i en situation där du inte vet vad du ska säga för att inte bryta tystnadsplikten, vad kan du göra då?

Scissors.jpg

 

< < < Tillbaka till menyn < < <

Frågor och synpunkter

Framtaget av Eva Widman Röjerås och Maja Nordström för Vård- och omsorgsförvaltningen och UJC Boländerna under februari 2023. För kommentarer och förslag på förbättringar maila maja.nordstrom@skola.uppsala.se

Redaktör:
Petra Fogelberg
Uppdaterad: